Suceava este un oraș cu o istorie zbuciumată, cu perioade diferite de vizibilitate. Atestat în anul 1388, în timpul domniei lui Petru Mușat, târgul devine capitala Moldovei pentru 177 ani. Acest vârf de dezvoltare este asociat cu domniile lui Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare sau Petru Rareș.
Din 1565, Vodă Lăpușneanu mută capitala la Iași, decizie care va pune orașul Suceava într-un con de umbră.
După raptul din 1774, Suceava devine parte a Bukowinei, aflată sub stăpânirea Imperiului Habsburgic. Oraș de graniță cu regatul României, acesta a avut șansa de a se afla sub tutela unor vizionari austrieci, care au consolidat și protejat resursele noastre istorice: arhitectul Romstorfer, în tandem cu Des Loges, cel mai longeviv primar al orașului (23 ani). Aceasta este, în fapt, perioada de glorie a orașului, timp în care se formează centrul urbanistic, se reabilitează clădirile medievale și se construiesc altele noi, cu amprentă germană. Modernizarea orașului, laolaltă cu tranzitul dezvoltat de frontieră cu Burdujeniul, a făcut ca Suceava să redevină un centru important al regiunii, însă nu cu aceeași detentă a Cernăuțiului.
După Unirea din 1918 cu România, orașul devine reședință de județ și, din 1965, municipiu. Perioada 1948-1980 este poate cea mai nefastă din punct de vedere arhitectural. Dacă alte orașe reușesc să păstreze clădirile istorice, în cazul de față, o mare parte dintre clădirile Sucevei sunt dărâmate, distruse sau remodificate conform vremurilor. Noua sistematizare face să apară blocuri, să se construiască clădiri in stil modern, astăzi numărând pe degete edificiile rămase: prefectura, muzeul de istorie, tribunalul, liceul, uzina de apă, spitalul vechi… Pe lângă acestea, există câteva străzi unde se mai găsesc casele, bisericile si mănăstirile de odinioară, plus Cetatea de scaun, toate acestea continuând să facă parte din atracțiile turistice sucevene.
Diversitatea culturală multietnică a fost un alt atribut al orașului, conviețuind în armonie români, germani, poloni, armeni, evrei, cehi, ucraineni.
Avem bucuria să putem prezenta aici, consolidat, multe cadre imortalizate din vremurile de atunci (unele cu texte, stampile, timbre) cu obiectivele turistice ce au dat farmec urbei la trecerea dintre secole.
Le-am structurat pe categorii, pentru a fi cât mai ușor de parcurs.