Taking too long? Close loading screen.

SIRET

Orașul Siret este situat în nord-estul țării, la granița cu Ucraina. Fiind situat pe râul cu acelasi nume, Siretul este atestat pentru prima data în anul 1339 fiind descris in 1340 ca fiind capitala Valahiei iar apoi capitala Moldovei începand cu anul 1354 în timpul domniei principilor Sas Vodă, Latcu Vodă și Petru I Mușat. Acesta din urma va muta capitala la Suceava in anul 1388. 


Orasul trece prin mai multe perioade de dezvoltare, dar și prin perioade dificile, cele mai semnificative fiind epidemia de holera din 1770, când orașul a rămas aproape depopulat, și anii 1917 -1918, când linia frontului este stabilită la periferia Siretului iar orasul vine jefuit de armatele ruse. În anul 1407 Siretul este descris ca fiind un puternic centru comercial, fiind situat pe drumul comerțului între Galitia și Ungaria (trecând prin Cernăuți și Suceava). Tot în acea perioadă apar și primele familii de evrei. Orasul devine multietnic, astfel, în 1893, când în Siret vine un grup mare de emigranți polonezi, aici se aflau deja (pe langa români) însemnate comunități de evrei, ucraineni și germani. Apar primele școli pe langa bisericile ortodoxe. În anul 1774 , Siretul intră în componența Imperiului Habsburgic până în noiembrie 1918 când va realipit Romaniei împreună cu restul Bucovinei. Din punct de vedere economic și cultural, orașul cunoaște o dezvoltare continuă. 


Prima biblioteca a fost înființată încă din 1380 de către Margareta Mușat (fiind prima bibliotecă din Moldova); a existat , deasemenea o Societate de istorie și arheologie, care a reușit să realizeze prima colecție arheologică din Bucovina. (donată ulterior muzeului din Cernăuți). Tot în Siret a fost dată în folosință prima fabrica de bere din Bucovina (Julius Beill). Aceasta nu mai exista în zilele noastre, dar vizitând orașul, găsim numeroase mărturii a vremurilor trecute: 

– cimitirul evreiesc ( cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa); 

– Biserica „Sfânta Treime” – (din anul 1352, declarata monument istoric); 

– Biserica Romano catolică (1826); 

– Scoala generală (1876); 

– Policlinica (fosta primărie – 1828); 

– Templul mare evreiesc (1840); 

– Spitalul de boli cronice Siret (fosta Judecătorie – 1905); 

– Spitalul de psihiatrie (fosta Prefectura – 1908) Siretul este un oraș mic, dar cu o mare încărcătură istorică, un oraș care merită vizitat. 

sursa: Mateiciuc Alin (Cutuțchi).