Motto: A respira e dar, a trăi e pasiune
Nu suntem experți, specialiști sau veterani în domeniu. Nici măcar cunoscători, de aceea acceptăm că putem face și greșeli pe care, însă, ne dorim să nu le repetăm.
Suntem la început, dar ne bucurăm mult că ne-a prins. Nu știm din ce motiv, dar ceva sigur a fost. Chiar nu identificăm scânteia care ne-a îndreptat pașii spre o nouă experiență, din ce în ce mai captivantă și mai necunoscută.
Deși, inițial, credeam ca va fi o pasiune mai facilă pentru noi, realizăm că ne adâncim tot mai mult în bezna reperelor inexistente.
Lipsa totală de informații și de izvoare oficiale din acest domeniu ne provoacă și ne inspiră permanent, căutând, zi de zi, noi detalii care să ne dezvăluie acest univers parțial uitat, restul ignorat.
Melanjului dintre istorie, artă și comunicare noi îndrăznim să îi spunem cartofilie.
În limbajul uzual, aceste cărți poștale ilustrate se numesc „vederi”. Fiecare dintre ele are propria poveste, valoare, emoție, am putea spune propriul moment în timp. Unele au mesaje scrise, altele sunt neatinse de peniță. Multe au imagini identice, dar câteva detalii discrete, diferite, le redau unicitatea.
Savurarea unei cărți poștale ilustrate constă în atenția acordată detaliilor existente față-verso: imagine, animație, grafică, cromatică, vechime, raritate, editură, colecție, serie, font tipărit, caligrafie, lizibilitate, text scris, timbru, ștampilă, starea și gradul de uzură ș.a.m.d…
Luminozitatea joacă si ea feste în cercetarea piesei, la fel cum și lupa poate da verdictul de diferențiere.
Fiecare colecționar are propriile criterii ordonate de evaluare si clasificare. Modul de selectare, structurare și așezare in albume sau cataloage este o continuă provocare.
Totul face parte din jocul dar și farmecul cartofiliei.
De aici derivă și decizia noastră de a califica dublura doar într-un singur scenariu: două cărți poștale tipărite identic dar necirculate.
Mergând pe acest scenariu, am hotărât sa adăugăm la colecție toate cărțile poștale aparent indentice, dar ale căror texte scrise de expeditori degajă farmecul propriu („nedubluri”).
Unele stau aruncate prin sertare uitate, altele prin saci, în poduri abandonate, fie sunt folosite ca semn de carte sau au dispărut din cauza timpului, indiferenței sau neglijenței. Și, totuși, există câteva care au primit recunoașterea meritată, fiind așezate cu prețuire în albumele colecționarilor sau care sunt în căutarea unor stăpâni mai buni. Pe aici încercăm să ne situăm și noi.
Fără istorie nu avem cum sa înțelegem viitorul, de aceea vrem să facem parte conștient din prezent. Patinând printre aceste cărți poștale ilustrate (cpi), aflăm de locuri care azi nu mai există… de clădiri expresive altădată, de obiceiuri, porturi și ținute titrate în vremuri povestite de străbunici, de activități și meșteșuguri de mult apuse. Deopotrivă, avem bucuria să evaluam dacă noul mai are legătură cu vechiul, acolo unde există șansa asta. S-au transformat multe, în așa fel încât astăzi e aproape imposibil de redat un ieri îndepărtat.
Comportamentul individualist al unor colecționari face ca aceste trofee sa rămână ascunse doar pentru ei. E o cale pe care noi o acceptăm, dar nu o împărtășim. Noi vrem să credem că transparența duce la continuitate.
De aici s-a desprins viziunea noastră: să dăm viață vremurilor de altădată.
Misiunea noastră este căutarea, colecționarea, studierea și expunerea online ale acestor exponate.
Valorile noastre sunt desprinse din respectul față de istorie, care ne îndreaptă pașii spre explorarea și căutarea câtor mai multe surse nedescoperite pe care să le împărtășim cu voi.
Pe granițele actuale ale județului Suceava, am căutat și continuăm să adăugăm la colecția noastră și alte piese din vremurile de altădată.
Ne-am oprit la 1948 pentru că, de la Republica Populară România (R.P.R.) înspre prezent, cărțile poștale ilustrate suferă o mare transformare, devenind simple vederi de la munte, mare, stațiuni sau alte localități. Inclusiv mesajele scrise de expeditori, acolo unde acestea există, devin fade și formale. Totuși, cândva, poate ne vom extinde căutările și către perioade mai recente.
Ne dorim ca acest site să poată fi accesat de oricine își dorește să afle, prin cartofilie, despre județul Suceava și împrejurimile sale (deoarece, în unele cazuri, este greu de localizat cadrul exact), în perioada când o parte din teritoriu era în Bucovina, iar cealaltă în Regat, și din perioada imediat următoare.
Pe lângă aceste cărți poștale ilustrate, am mai adăugat câteva fotografii și felurite imagini din acea perioadă, pentru că ni se par expresive și reprezentative.
Știm ca există mii de modele tipărite, noi, însă, nu am reușit sa le găsim decât pe acestea. Dar nu ne oprim din căutări. Credem că ăsta e și farmecul. Cartofilia este o pasiune care solicită repere de timp și financiare deloc neglijabile, dar pe care ni le-am asumat.
Daca ne puteți ajuta sa găsim, sa descoperim sau sa achiziționăm piese pe care nu le avem, vă mulțumim anticipat! Astfel, ele se vor întoarce acasă, în aceasta platformă online.
Cat despre arhivarea lor fizică, trebuie să respectăm anumiți pași. Până ajung aici, ele au de evitat mulți dușmani voiți sau nu: rozătoare, lumină, umezeală, depozitare sau manipulare incorectă, etc. Cele care au supraviețuit în cei peste 125 ani au avut ori noroc conjunctural ori parte de stăpâni grijulii. Noi ne străduim să le oferim toate condițiile: de la toaletare până la folie, album și tot ceea ce înseamnă condiții corecte de arhivare.
Plăcerea de a vizualiza online aceste cărți poștale este incontestabilă, însă emoția de a ține în mâini piesele expuse este unică!
Colecția este privată, dar publică.
Pe site-ul nostru sunt și vor fi postate doar piese pe care le deținem fizic.
Într-un mileniu al digitalizării, al gadgeturilor, unde oamenii își doresc să călătorească frecvent pe Lună, noi am decis să săpam în undergroundul cartofil al trecutului. Ne încântă și o facem în felul nostru, atipic, minimalist, necondiționat.
Călătorie virtuală plăcută vă dorim!
Octombrie 2021
PS. „Biruința nu-i obligatorie; obligatorie e lupta.” Nicolae Steinhardt